Kauza Metropolitního spořitelního družstva: Jak došlo k vytunelování družstva a vyprání prostředků přes Hongkong - část I

12. 7. 2018 - Surveilligence / Články

Následující rekonstrukce vyvádění a legalizace peněžních prostředků z Metropolitního spotřebního družstva vychází z analýzy informací z veřejně dostupných zdrojů. Text v některých částech obsahuje také citace ze zveřejněných novinových článků a z obžaloby vrchního státního zastupitelství, které za účelem přehlednosti článku nebyly vyznačeny přímo v textu. Seznam použitých zdrojů je uveden na konci článku.
Upozorňuji, že se jedná o kauzu, která je v současnosti projednávána před soudem a ve které doposud nebyly vyneseny pravomocné rozsudky. Nelze tedy vyloučit, že soudy v uvedené záležitosti dospějí k jiným závěrům, než jsou uvedeny dále.
Vytunelování Metropolitního spořitelního družstva (dále jen „MSD“) je jednou z největších kauz české ekonomické kriminality a jedním z největších případů tunelování v novodobé české historii. Je proto velmi poučné se o modu operandi, o způsobu plánování a uskutečnění, okolnostech, pachatelích a o důkazech této trestné činnosti dozvědět co nejvíce.
Osobně se domnívám, že vzhledem k množství dostupných informací, k účasti různých institucí, zajímavosti schémat trestné činnosti a výši škody bude jednou o této kauze napsána kniha nebo vznikne filmový dokument.

Shrnutí

  • Vytunelování MSD patří mezi nejvýznamnější a největší kauzy v České republice za posledních dvacet let.
  • Z dostupných údajů vyplývá, že v MSD mohlo být realizováno Ponziho schéma, tzv. letadlo, v rámci kterého na základě příslibu vysokých úrokových sazeb střadatelé ukládali své prostředky do družstva, přičemž úroky byly vypláceny z vkladů nově získaných střadatelů.
  • MSD získalo ke dni odnětí licence 14 000 členů, kteří do MSD vložili přes 12 miliard Kč, téměř všechny tyto prostředky (ve výši 10,4 mld. Kč) MSD poskytlo svým klientům ve formě úvěrů.
  • MSD přišlo o tyto prostředky dvěma způsoby:
  • a) vyvedlo peněžní prostředky ve výši minimálně 1,3 mld. Kč přes síť účelově založených firem do Hongkongu a následně do Dubaje (část prostředků se podařilo Policii České republiky zablokovat), tato větev byla policií detailně prošetřena a v současnosti je záležitost před soudem
  • b) prodej majoritní části portfolia pohledávek insolvenčním správcem MSD ve výši 10,3 mld. Kč za 1,4 mld. Kč společnosti AB Credit, tento prodej je obestřen mnoha záhadami a kontroverzemi (například průběh výběrového řízení, kvalita ocenění portfolia)
  • Krach MSD tak do velké míry zaplatil Fond pojištění vkladů, který klientům záložny vyplatil náhrady za 11,5 miliardy Kč, tedy 96 procent z objemu vkladů. MSD získalo zpět jen přibližně třetinu této částky.
  • V následujícím článku je shrnuta celá anabáze vývoje této kauzy, včetně chronologie vývoje v MSD, odhalení tunelování, popisu schématu vyvádění, přípravy a nastavení prostředí pro vyvádění v MSD, procesu vyvádění pomocí bílých koní a legalizace vyvedených prostředků, popisu pachatelů, škody, kontroverzí, dalších souvislostí a popisu politického přesahu v ČR a SR.

Část I

Vývoj v MSD

MSD vzniklo v srpnu roku 1999 jako malá regionální záložna se sídlem v Brně a třiceti zakládajícími členy. Postupem času rozšířilo svou aktivitu i do regionů a byly založeny pobočky v Praze, Olomouci, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Jihlavě a ve Zlíně. Podle údajů na svém webu MSD postupně navýšilo původní základní kapitál ze 120 000 korun až na více než miliardu korun.
Na konci činnosti mělo MSD pobočky v deseti krajských městech a počet jeho členů postupně vystoupal z 30 zakládajících až na 14 000. Do MSD vložily fyzické a právnické osoby přes 12 miliard korun. V době svého pádu poskytlo MSD úvěry v nominální hodnotě 10,4 miliardy korun.
Česká národní banka odebrala MSD licenci v prosinci roku 2013. Následně na sebe MSD podalo insolvenční návrh a soud prohlásil na MSD konkurz.
Pachatelé měli z MSD vyvést prostředky formou poskytování úvěrů nastrčeným firmám. Tyto firmy byly zakládány zpravidla v krátké době před přijetím úvěrů a vlastnili je tzv. bílí koně, osoby nastrčené pro krytí skutečných organizátorů tunelování. Byly to většinou osoby s trestní minulostí, bezdomovci, osoby bez vzdělání, bez zaměstnání, bez bydliště, ve finanční tísni nebo v jiné složité životní situaci.
Úvěry byly zdánlivě zajištěny jak akciemi, tak nemovitostmi. Jak se ale v průběhu vyšetřování ukázalo, ručení bylo takřka bezcenné. Například pozemky byly vesměs obyčejnými zemědělskými pozemky, ohodnocenými nepravdivými posudky na stamiliony korun, jejichž skutečná hodnota byla desetinásobně nižší.
Vyvádění probíhalo organizovaně přes speciálně pro tyto účely založené české firmy do firem v Hongkongu. Úvěroví dlužníci po přijetí prostředků z MSD tyto okamžitě přeposlali na jiné české firmy, u kterých se prostředky shromažďovaly. Z nich pak byly tyto prostředky obratem přeposlány do Hongkongu, na účty účelově založených firem. Část peněz zůstala v České republice, aby pak mohly být použity na další nákupy zemědělských pozemků. Pachatelé následně z účtů v hongkongských bankách prostředky vybrali v hotovosti, převezli je do Dubaje a tam je vkládali do bankomatů.
V Dubaji stopa pro české policisty končí s tím, že koncové příjemce se již nepodařilo identifikovat.

Chronologie vývoje v MSD

  • Ke dni 3. 8. 1999 bylo MSD zapsáno do obchodního rejstříku.
  • Ke dni 8. 11. 2010 se naposledy změnilo představenstvo MSD.
  • V období od 1. 11. 2012 do 14. 2. 2013 uzavřelo MSD s pachateli celkem pět smluv o poskytnutí úvěrů v nominální výši 664 mil. Kč.
  • Dne 27. 2. 2013 byla sestavena účetní závěrka MSD a auditorský výrok vydaný auditorem VGD – AUDIT, s.r.o., byl bez výhrad.
  • V období od 4. 4. 2013 do 15. 4. 2013 uzavřelo MSD s pachateli celkem tři smlouvy o poskytnutí úvěrů v nominální výši 581 mil. Kč.
  • Dne 23. 4. 2013 uzavřelo MSD s TAPPING GROUP SE smlouvu o poskytnutí úvěrů v nominální výši 180 mil. Kč, které sice MSD odeslalo, tyto prostředky však byly zajištěny orgány činnými v trestním řízení.
  • Dne 25. 4. 2013 podává FAU MF trestní oznámení, ve kterém se zabývá popisem transakcí klientů MSD (jednalo se o dva úvěry z dubna 2013 s podezřením na úvěrový podvod v celkovém objemu 333 mil. Kč).
  • Dne 3. 5. 2013 byly zahájeny blokace likvidních prostředků MSD. Pražské vrchní státní zastupitelství zablokovalo všechny peněžní prostředky k výplatě vkladů kvůli podezření, že tyto peníze měly být vyvedeny do zahraničí.
  • Dne 7. 5. 2013 vydala ČNB s ohledem na zjištěné nedostatky a po posouzení jejich závažnosti předběžné opatření, kterým MSD mimo jiné zakázala přijímat vklady od jeho členů a zakázala poskytovat jeho členům úvěry (tj. zákaz podnikatelské činnosti).
  • Dne 9. 5. 2013 podává FAU MF trestní oznámení, ve kterém se zabývá popisem transakcí klientů MSD.
  • Dne 17. 12. 2013 zamítla bankovní rada ČNB podaný rozklad proti odnětí povolení působit jako družstevní záložna.
  • Dne 18. 12. 2013 ČNB odebrala MSD licenci a tím de facto ukončila jeho činnost. Odnětí povolení předcházelo předběžné opatření ČNB z května 2013. ČNB doporučila členům MSD vyčkat na jmenování likvidátora, který měl posoudit aktuální situaci a určit postup likvidace. Likvidátora měl na návrh ČNB jmenovat soud.
  • Dne 18. 12. 2013 na sebe MSD podalo insolvenční návrh.
  • Dne 18. 12. 2013 bylo Městským soudem v Praze zahájeno insolvenční řízení MSD.
  • Dne 19. 12. 2013 předseda Městského soudu Libor Vávra určil insolvenčním správcem MSD Iva Halu.
  • Dne 23. 12. 2013 bylo na základě usnesení Městského soudu v Praze rozhodnuto o prohlášení konkurzu na majetek MSD. Podle informací z médií, než stačila ČNB na MSD uvalit koncem roku 2013 likvidaci, která by ČNB umožnila mít proces rozprodávání majetku plně pod kontrolou, vyhlásil pražský městský soud konkurz a ČNB tak fakticky odstavil ze hry.
  • Ke dni 31. 12. 2013 vstoupilo státní zastupitelství do insolvenčního řízení.
  • Jednu z největších pohledávek za MSD přihlásil podnikatel Vít Zaorálek, který byl v roce 2008 obžalován z vytunelování stovek milionů korun z osmi set českých firem.
  • Podle zprávy insolvenčního správce o hospodářské činnosti MSD z 10. 3. 2014 nebylo přibližně 8,6 mld. Kč poskytnutých úvěrů řádně spláceno.
  • Dne 10. 4. 2014 státní zástupkyně rozhodla o stíhání 17 obviněných (vrcholového managementu MSD a dalších lidí) pro zpronevěru a legalizaci výnosů z trestné činnosti.
  • Na podzim roku 2014 ministerstvo spravedlnosti zrušilo Ivu Halovi zvláštní povolení potřebné pro vedení insolvenčních řízení velkých firem, neboť nedoložil prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Hala proti rozhodnutí podal rozklad, který ovšem ministerstvo neuznalo, a v září roku 2015 tak původní rozhodnutí nabylo právní moci.
  • Dne 17. 12. 2014 bylo vyhlášeno výběrové řízení na prodej pohledávek z úvěrového portfolia MSD. Zájem o účast projevilo a vzorovou dokumentaci si vyžádalo deset společností, samotného výběrového řízení se zúčastnily pouze tři společnosti (všechny předložily své nabídky PPF bance a.s. jako schovateli. PPF banka pak tyto nabídky předložila Ivu Halovi). Byly to společnosti Gomanold, a.s., AB-Credit a.s. (dále jen „AB Credit“) a Glory Daze Associated S.A. (dále jen „Glory Daze Associated“).
  • Dne 18. 3. 2015 prodal insolvenční správce MSD Ivo Hala balík pohledávek v nominální hodnotě 10,3 miliardy korun společnosti AB Credit, která za ně v tendru nabídla 1,4 miliardy korun. AB Credit ovládá miliardář Karel Pražák, dříve úzce spojený s PPF Petra Kellnera.
  • V květnu 2015 Karel Pražák přeprodal podstatnou část pohledávek MSD společnosti Glory Daze Associated z Britských Panenských ostrovů, zastoupené advokátem Karlem Somolem. Glory Daze Associated má být údajně spjatá se společností EC Group, již ovládá podnikatel Pavel Šimek.
  • V srpnu roku 2015 navrhla protikorupční policie obžalovat dvacet osob.
  • Dne 7. 9. 2015 bylo zveřejněno, že Ivo Hala po zásahu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána přišel o zvláštní povolení k výkonu funkce potřebné pro řízení velkých insolvencí.
  • Dne 10. 9. 2015 soud odvolal Iva Halu a místo něj jmenoval ostravskou insolvenční správkyni Kateřinu Martínkovou.
  • Dne 28. 1. 2016 Vrchní státní zastupitelství v Praze rozšířilo obžalobu na dvacet lidí.
  • Od ledna 2016 je Ivo Hala společně s dalšími 14 osobami (mezi které patří mj. Petr Sisák či Vladimíra Jechová Vápeníková) obviněn z manipulace s insolvencemi, poškozování věřitelů a ovlivňování soudců v souvislosti s insolvenčním řízením se společností Via Chem Group.

Odhalení

Firmy bílých koní, které uzavřely úvěrové smlouvy s MSD, měly své bankovní účty vedené v LBBW Bank. Prostředky z MSD tak byly pod dohledem zaměstnanců LBBW, kteří si všimli nestandardního průběhu těchto transakcí. LBBW tak tyto podezřelé toky peněz nahlásila na Finančně-analytický útvar Ministerstva financí ČR a ten dal podnět orgánům činným v trestním řízení.
Podezřelé převody a soustřeďování vyvedených prostředků ve značném objemu (přibližně 1 miliarda Kč) na hongkongských účtech vedlo k odhalení této činnosti i v zahraničí. Následně jak v Hongkongu, tak i v České republice došlo k zajištění těchto vyvedených prostředků.

Zjednodušené schéma organizace vyvádění prostředků z MSD

Následující obrázek znázorňuje zjednodušené schéma organizace vyvádění prostředků z MSD, právní dokumentaci (šedou), ovládající vztahy (přerušovanou) a peněžní toky (červenou). Částky jsou pouze ilustrační:

1.schema-a5748a2417cf5143e46c8b0f5179468f

Bylo v MSD realizováno Ponziho schéma?

Podle Policie České republiky byla trestná činnost v MSD vedena na způsob tzv. pyramidového systému založeného na exponenciálním růstu počtu nových členů záložny. Tento způsob podnikání byl udržitelný po delší dobu zejména soustředěným ovládáním elektronického bankovnictví účtů dalších entit / bílých koní, na které byly řetězovitě převáděny finanční prostředky ze záložny do rukou jedné ovládající osoby.
Závazky MSD vůči svým klientům – střadatelům (z titulu vkladů) se za rok 2012 zvýšily o 93 %, tj. cca o 4,3 mld. Kč (k největšímu absolutnímu nárůstu vkladů klientů došlo v červenci, listopadu a v prosinci roku 2012) a za období od ledna do dubna 2013 o 51 %, tj. cca o 4,5 mld. Kč (měsíčně o více než 1 mld. Kč, tj. meziměsíční nárůsty o více než 10 %).
V absolutních číslech tak MSD za leden až duben 2013 přijalo téměř shodnou částku vkladů od klientů jako za celý předchozí rok 2012. Za celé posuzované období došlo k nárůstu těchto vkladů o více než 190 %, v absolutních hodnotách o více než 8,8 mld. Kč. Zhruba 95 % těchto vkladů bylo přijato od fyzických osob.
Proč bylo MSD mezi střadateli tak populární? Protože MSD poskytovalo nejvyšší úrokovou sazbu na trhu. Například podle porovnání sazeb kampeliček k 3. 2. 2013 nabízelo nejlepší zhodnocení (3,6 %) sto tisíc korun vložených na jednoroční termínovaný vklad právě MSD. Při stotisícovém vkladu tak MSD slibovalo vyplatit po patnáctiprocentním zdanění výnosu 103 060 Kč. Pro srovnání úrokových sazeb viz tabulku níže:

2.urokove-sazby-3bb15b451421f09b687b188fceb8d43e

Fáze I: Interní příprava a nastavení prostředí pro vyvádění v MSD

Na to, aby byly z MSD vyvedeny prostředky ve stamilionových částkách, museli pachatelé vytvořit podmínky jak uvnitř, tak vně družstva. Jednalo se například o přípravu složité sítě spolupracujících osob, bílých koní, účelových společností, právních úkonů, dokumentace a dalších drobných aktivit na vyvedení prostředků.
Pachatelé v MSD účelově nastavili prostředí k vyvedení vkladů kampeličky, a to například následovně:

  • Kontrolní a řídicí systém MSD byl pouze formální a jen pro účely předstírání této kontrolní a řídicí činnosti.
  • MSD zcela rezignovalo na řízení úvěrového rizika, resp. toto riziko bylo řízeno a vykazováno pouze formálně – bonita žadatele o úvěr, jeho předpoklady pro řádné a včasné splacení úvěru nebyly prověřovány.
  • MSD ignorovalo vazby a nezabývalo se dalšími riziky spojenými s úvěrovými obchody.
  • MSD přijímalo pro účely zakrytí trestné činnosti dokumentaci vykazující úvěrovou činnost pouze formálně. MSD schvalovalo úvěry v nestandardně krátkém čase, neuchovávalo podrobnou dokumentaci ke všem zamítnutým úvěrům, poskytovalo úvěry bez uvedení účelu úvěrů, poskytovalo úvěry na financování nekonkrétních, neověřených i nereálných podnikatelských záměrů.
  • MSD poskytovalo úvěry zajištěné pouze zástavním právem, nikoli však s ohledem na podnikatelský záměr. Úvěry sice měly být zajištěny zástavním právem k akciím firem či různým nemovitostem, ale akcie byly většinou bezcenné a nemovitosti mnohonásobně nadhodnocené. Tyto zástavy byly nakoupeny krátce před jejich využitím jako zajištění, a to za ceny mnohonásobně nižší, než bylo jejich ocenění znaleckými posudky.
  • Pachatelé vytvořili dokumentaci s fiktivním předmětem smluv, falešné ekonomické plány, faktury a listiny různorodé povahy dle potřeby a nikoli podle skutečných obchodních vztahů.
  • Pachatelé přijímali účelově sestavované podnikatelské plány s pouze obecným a formálním obsahem, které nebyly opřeny o žádné skutečné záměry.
  • Z veřejně dostupných informací vyplývá, že do přípravy na vyvádění prostředků byly zapleteny také další subjekty, a to například poradenská společnost a advokátní kancelář (ta připravovala úvěrové smlouvy MSD s úvěrovými dlužníky, rovněž zakládala ready-made společnosti dlužníků, v sídle této kanceláře se rovněž uskutečnila jednání s vedením firem dlužníků).

Fáze II: Proces vyvádění prostředků z MSD pomocí bílých koní

Podle Policie České republiky neslo jednání všech pachatelů znaky organizované skupiny. Pachatelé vyvádění dlouhodobě připravovali, precizně jej koordinovali a rozdělovali si mezi sebou úkoly. Jednotlivé aktivity prováděli konspiračním a sofistikovaným způsobem, který chránil zejména organizátory a konečné příjemce vyvedených prostředků. Pachatelé zajistili, aby bylo znemožněno dohledání vyvedených prostředků jejich odesláním na účty v Hongkongu. Vytvořili fiktivní smluvní dokumentaci mezi českými a hongkongskými firmami, aby vzbudili dojem skutečných obchodních transakcí a aby předstírali, že převedené finanční prostředky pocházejí z běžného obchodního styku.

Pachatelé při vyvádění prostředků z České republiky postupovali následovně:

  • Organizátoři vytvořili síť bílých koní, na které převedli obchodní podíly tzv. ready-made společností. Tyto firmy měly následně sloužit pouze jako fiktivní úvěroví dlužníci a zástavci. Tito bílí koně ve skutečnosti nikdy neměli v úmyslu vyvíjet jakoukoli podnikatelskou činnost vedoucí ke splacení úvěru MSD.
  • Bílí koně a organizátoři založili bankovní účty v LBBW Bank a připravili potřebnou dokumentaci pro banky, a to pouze pro příjem a následný okamžitý převod úvěrových prostředků z MSD.
  • Bílí koně uzavřeli kupní smlouvy o nabytí pozemků a akcií, zástavní smlouvy, úvěrové smlouvy a další potřebné dokumenty, vše se záměrem vytvořit zdání řádného čerpání úvěru.
  • Organizátoři vytvořili smlouvy s fiktivním předmětem plnění tak, aby byla vytvořena smyšlená legenda k odeslání finančních prostředků z MSD dále v řetězci. Následně nechali tyto smlouvy s fiktivním předmětem plnění podepsat bílými koni.
  • Organizátoři, kteří měli přístup ke všem bankovním účtům bílých koní, okamžitě převedli přijaté finanční prostředky od MSD na připravené sběrné účty jiných bílých koní. Pro tyto účely byly založeny bankovní účty v LBBW Bank pro společnosti INGURON a Delsaco, na kterých se soustřeďovaly finanční prostředky z MSD před jejich konečným odesláním do zahraničí.
  • Prostředky z těchto účtů byly následně převáděny na bankovní účty obchodních společností se sídlem v Hongkongu, a to do Hong Kong a Shanghai Bank.
  • Vyvedené prostředky byly zčásti vráceny zpět na účty firem bílých koní v České republice za účelem úhrady operativních nákladů (například na úhradu splátek úroků z poskytnutých úvěrů bílým koním, pořizovaných pozemků, na zakoupení nových ready-made společností nebo zakládání účtů). Zbylá část prostředků byla opět zasílána do Hongkongu.

Fáze III: Proces zastření původu a legalizace vyvedených prostředků z MSD

Přesný objem vyvedených prostředků není znám. Jednu z indicií o rozsahu poskytla zpráva Iva Haly, insolvenčního správce MSD, o hospodářské činnosti družstva z 10. 3. 2014. Podle zprávy nebylo řádně spláceno přibližně 8,6 mld. Kč poskytnutých úvěrů. Majoritní část pohledávek MSD z titulu poskytnutých úvěrů ve výši 10,3 mld. Kč korun prodal Ivo Hala za 1,4 mld. Kč společnosti AB Credit.
Pouze 1,3 mld. Kč z pohledávek MSD bylo podrobně vyšetřeno a rozkryto policií a skončilo před soudem. Do Hongkongu tak bylo v letech 2012 až 2014 převedeno 354 milionů korun, z nichž 268 milionů vybrali z účtů v hotovosti. Policie obžalovala dvacet osob, mezi kterými však chybí skuteční koncoví příjemci vyvedených prostředků.
Aby pachatelé dokončili zastření původu vyvedených prostředků, postupovali následovně:

  • Organizátoři najali bílé koně v České republice a na Slovensku.
  • Na základě falešné identity organizátoři a bílí koně založili několik obchodních společností se sídlem v Hongkongu (na různých adresách) a stali se jejich vlastníky. Jednalo se o společnosti AIHO LIMITED, VINDEX LIMITED, EAST RAY LIMITED, LIKEWISE LIMITED a ELITECON INC LIMITED.
  • Na základě fiktivních jmen založili bílí koně bankovní účty těchto obchodních společností v hongkongských bankách Hong Kong and Shanghai Bank.
  • Pro zajištění bankovních operací na těchto účtech zajišťovali smlouvy se smyšleným obsahem, které měly předstírat legální obchodní transakce.
  • Smlouvy se smyšleným předmětem plnění pak předkládali zejména peněžním ústavům k dokladování jednotlivých transakcí, že pocházejí z běžného obchodního styku.
  • Firmy bílých koní v Hongkongu následně přijaly na účty prostředky od českých firem, a to na základě fiktivních smluv a faktur, sloužících k vytvoření dojmu legálních obchodních transakcí.
  • Následně pachatelé v Hongkongu realizovali transakce, které zjevně neměly žádný ekonomický důvod a neodpovídaly povaze a rozsahu podnikatelské činnosti pachatelů – uskutečňovali vklady a výběry v hotovosti, příjmy na účet byly následovány okamžitými výběry, různě převáděli prostředky mezi účty skupiny.
  • Pachatelé z těchto účtů vybrali prostředky v hotovosti.
  • Tyto peníze pak převáželi do Dubaje, kde je vkládali do bankomatů.
    Ke komu tyto peníze dále putovaly, se už zjistit nepodařilo. Tyto prostředky pak byly s největší pravděpodobností převedeny do některého z anonymních daňových rájů skutečnému strůjci vyvádění, osobě, která celé toto schéma vymyslela a zajišťovala. Tuto osobu se však policii nepodařilo odhalit.

Příklady vyvádění prostředků z MSD – úvěr pro firmu VERACOR TRADE, zajištěn pozemky

  • Jednalo se o ready-made společnost bez historie.
  • Nové statutární orgány byly zapsány těsně před uzavřením úvěrové smlouvy s MSD.
  • Bankovní účet u LBBW byl založen pouhých několik dní před přijetím prostředků z MSD.
  • Aby mohla VERACOR TRADE získat úvěr od MSD, potřebovala si zajistit zástavního dlužníka, společnost Camillias Trade, která měla zakoupit pozemky pro účely ručení.
  • Ke dni 26. 3. 2013 nechala VERACOR TRADE připravit nepravdivé znalecké posudky k zajištění plánovaného úvěru z MSD ve výši 199.000.000 Kč. Skutečná cena zástav pozemků (15.430.000 Kč) byla záměrně nadhodnocena znaleckým posudkem až na 248.592.000 Kč.
  • Pozemky byly bezprostředně před uzavřením uvěrové smlouvy zakoupeny Camillias Trade, zástavním dlužníkem. Kupní cena byla 38.880.000 Kč, skutečná hodnota byla 15.430.000 Kč a cena nadhodnocená nepravdivými posudky pro účely ručení byla 248.592.000 Kč.
  • Ke dni 15. 4. 2013 uzavřela společnost VERACOR TRADE s MSD fingovanou smlouvu o úvěru ve výši 198 mil. Kč na nákup, rozvoj a prodej nemovitostí a financování developerské činnosti, se splatností dva roky a s jednorázovou splátkou jistiny v době splatnosti.
  • Zajištění poskytnutých prostředků bylo provedeno smlouvami o zřízení zástavního práva ze dne 15. 4. 2013, uzavřené mezi MSD (zástavní věřitel) a Camillias Trade (zástavce).
  • Dne 17. 4. 2013 převedlo MSD 199.000.000 Kč na bankovní účet VERACOR TRADE.
  • VERACOR TRADE si ponechala část prostředků jako svou odměnu (1 mil. Kč).
  • Ještě týž den (17. 4. 2013), kdy byly připsány finanční prostředky z MSD na účet VERACOR TRADE, byly dále odeslány ve výši 198.000.000 Kč na bankovní účet společnosti INGURON na základě fingované „rámcové smlouvy o zprostředkování nákupu nemovitostí“.
  • Dne 17. 4. 2013 byla z bankovního účtu INGURON vedeného v Kč konvertována částka 148.000.000 Kč na eurový bankovní účet INGURON.
  • Dne 19. 4. 2013 bylo z eurového účtu převedeno 5.835.567,10 EUR ve dvou platbách (4.140.000,- EUR a 1.695.567,10,- EUR) ve prospěch účtu vedeného v HSBC Hongkong společnosti East Ray Limited na základě fingované „smlouvy o úvěru“ a „rámcové smlouvy o zprostředkování podnikatelského záměru“.

Přehled výše poskytnutých úvěrů a období jejich poskytnutí

Následující tabulka, sestavená z údajů uvedených v obžalobě, znázorňuje souhrn poskytnutých úvěrů z MSD osmi bílým koním v období od 1. 11. 2012 do 23. 4. 2013. Poskytnuté úvěry ve výši 1,245 mld. Kč byly zajištěny pozemky, oceněnými nepravdivými znaleckými posudky na 1,567 miliardy Kč. Skutečná cena ručení (pozemků) byla pouze ve výši 0,17 miliardy Kč:

3.prehled-uveru-cbae33b1c8ce6297adbf87891f7d7e5b

Část II zde

Obsah

Část I:

  • Shrnutí
  • Vývoj v MSD
  • Chronologie vývoje v MSD
  • Odhalení
  • Zjednodušené schéma organizace vyvádění prostředků z MSD
  • Bylo v MSD realizováno Ponziho schéma?
  • Fáze I: Interní příprava a nastavení prostředí pro vyvádění v MSD
  • Fáze II: Proces vyvádění prostředků z MSD pomocí bílých koní
  • Fáze III: Proces zastření původu a legalizace vyvedených prostředků z MSD
  • Příklady vyvádění prostředků z MSD – úvěr pro firmu VERACOR TRADE
  • Přehled výše poskytnutých úvěrů a období jejich poskytnutí

Část II:

  • Kdo jsou pachatelé?
  • Škody a kontroverze
  • Další souvislosti
  • Politický přesah v ČR a SR
  • Zdroje

Celá zpráva v pdf k stažení :
msd-case

surveilligence-224-web-450x350px-g-imgs-map-8119955a4d52936228ce63274efe97df

Prílohy:

msd-case [pdf, 507.18 kb]